Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

Marzy ci się wykwintne danie z luksusowej restauracji? Nie masz czasu, ani pieniędzy? Zrób je sam, wystarczy kilka prostych reguł.


Dużą część luksusowych potraw stanowi ich prezentacja. Chcesz by twój talerz wyglądał jak przygotowany przez profesjonalistę? By dania wyglądały jak z gwiazdkowych restauracji lub programu MasterChef? Wystarczy kierować się kilkoma zasadami.
Spróbuj, praktyka czyni mistrza! Pamiętaj, że pierwszą rzeczą, którą każdy zauważy to wygląda jedzenia. Pięknie skomponowane wizualnie danie powoduje, że jesteśmy w stanie wyobrazić sobie jego smak, jeszcze zanim weźmiemy pierwszy kęs.
12 podstawowych zasad, by twoje danie wyglądało jak dzieło sztuki
- Określi kompozycję dania, np. centralna, diagonalna, czy horyzontalna. Według tego będziesz układać wszystkie elementy.
- Dobierz odpowiedni rozmiar talerza.
- Zapomnij o symetrii - asymetryczne kształty są mile widziane i ciekawsze.
- Nie bój się pustych przestrzeni na talerzach, to podkreśla ład i kompozycję (krawędź talerza zawsze powinna pozostać pusta).
- Pamiętaj, aby nie przeciążyć talerza zbyt dużą porcją dania.
- Staraj się mieszać elementy o ostrych i miękkich kształtach, duże i małe, ciemne i jasne.Kontrasty sprawią, że twój talerz będzie ciekawszy.
- Możesz dodać kolorowe elementy dekoracyjne, np. pomidory świeże lub suszone, awokado, gałązki świeżych ziół, listek sałaty, cytrynę, pietruszkę. Pamiętaj, że dekoracja musi być jadalna!
- Przy tym wszystkim zachowaj jednak jednolitość w wielkości poszczególnych porcji. W niektórych przypadkach można użyć sosu jako dekoracji – nie za dużo – delikatne kropeczki lub artystyczny bazgroł.
- Gdy do dania potrzeba dużo sosu, należy go podawać w małym, stylowym naczynku na sos – nie bezpośrednio na talerzu!
- Pamiętaj – danie nie będzie wyglądało atrakcyjnie, jeśli poszczególne elementy będą pływać w oceanie sosu bądź soku z surówki.
- Jeśli trzeba podać, np. szaszłyki z kurczaka, krewetki, klopsik, kotlety itp. najczęściej podajemy ich nieparzystą liczbę, będzie to wyglądać bardziej interesująco na talerzu.
- Stara zasada mówi, że trzeba spojrzeć na talerz jak na zegar i ustawić poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby).
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kolory w daniu
Kolory w daniu są również bardzo ważne, ponieważ podświadomie działają na nasze odczucia. Zielony uspokaja, czerwony oznacza pasję i emocje, czarny jest oznaką elegancji. Pamiętaj, aby mądrze i kreatywnie łączyć kolory elementów składowych dania.

Dla pomocy możesz skorzystać z koła barw, by dowiedzieć się jakie kolory można ze sobą łączyć, jakie się dopełniają, a jakie całkowicie wykluczają. Przykładowo: Kawałek grillowanego różowego łososia wygląda apetyczne obok zielonych warzyw liściastych i kawałeczka cytryny.
Do dzieła! Stwórz swoją kompozycję – przepysznego i atrakcyjnego dania!


Polecane przez autora:
- Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś
- Oryginalne składanie serwetek
- Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze