Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

Jesteś zmęczony monotonią? Od teraz będziesz mógł sam urozmaicić swoje letnie napoje! Wszystko dzięki kostkom lodu przypominającym małe dzieła sztuki!


Nadchodzi lato, temperatura wzrasta. Co raz częściej będziemy sięgać po zimne napoje, schładzane lodem. Lato ma wiele kolorów, również to co pijesz może posiadać szeroką gamę barw. Przekonaj się.
Kolorowe kostki lodu
Do naszych kostek lodu możemy wykorzystać soki, koktajle, barwniki spożywcze i mleko kokosowe. Wlewaj je do foremki warstwowo – utworzy to piękny efekt tęczowych pasków. Skomponuj swój układ kolorystyczny. W ten sposób możesz też stworzy kostki lodu ombre.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Ciekawe rozwiązanie to także wkomponowanie różnych dodatków. Wszystko zależy od tego, do jakiego napoju, koktajlu czy drinku będziesz chciał dodać swoje artystyczne kostki lodu.

Do kawy zaleca się, np. dodanie czekolady, orzechów czy suszonych owoców, do zimnych napoi posiekanej mięty, skórek owoców lub mrożonych owoców.
Do kawy możesz również zrobić vanilla ice cubes - które są przygotowywane z mleka migdałowego, stewii lub ksyliotlu, wanilii i nasion chia — taka mrożona kawa będzie przepyszna.
Kwiatowe kostki lodu
Trzeba przyznać, że wygląda to pięknie. Do zrobienia tych małych kwiatowych kompozycji potrzebne będą ci plastikowe lub silikonowe formy do kostek lodu. Na rynku pojawiają się różnego rodzaju kształty i wielkości foremek. Jest z czego wybierać.

Kostki lodku można przygotować w kreatywny sposób. Będą nie tylko orzeźwiającym dodatkiem, ale i małym dziełem sztuki – dodatkowo będą pyszne i zdrowe. Wiele z kwiatów zawiera w sobie,np. flawonoidy, białka, beta-karoten, witaminę C, B i E.
Kwiaty w kuchni — o tym musisz pamiętać
Zanim wykorzystasz w swojej kuchni kwiaty, pamiętaj o kilku ważnych zasadach:
- Zbieraj kwiaty wyłącznie z pewnego miejsca, najlepiej własnego ogrodu. Wtedy masz pewność, że nie były one pryskane, czy nawożone chemicznymi substancjami.
- Kwiatki muszą być świeże.
- Dokładnie umyj wszystkie kwiaty,
- W razie wątpliwości, czy dany kwiat jest jadalny, koniecznie to sprawdź, a jeśli w dalszym ciągu masz wątpliwości — nie ryzykuj.

Jak mrozić kwiatowe kostki?
Kwiatowe kostki lody zamrażamy w warstwach. Wlej wodę do połowy wysokości foremek (najlepiej mineralną lub źródlaną, wtedy woda jest przejrzysta). Odstaw do zamarznięcia Gdy woda zamarznie, umieść kwiaty na powierzchni.
Ułóż swoja autorską kwiatową kompozycję. Delikatnie wlej zaledwie kilka kropli wody nad kwiatami tak, aby nie zniszczyć swojej twórczej pracy. Tak przygotowane kostki zamroź. Następnie wlej kolejną warstwę wody do całkowitego wypełnienia foremek. Gotowe!
Możesz dodać również świeże owoce i zioła
Jakie kwiaty można jeść?
Dla rozeznania kilka kwiatów, które możemy spożywać (zazwyczaj spożywamy sam kwiat lub płatki kwiatów – bez łodyg i liści).
Trujące kwiaty
W naszych ogrodach i doniczkach istnieją również trujące kwiaty. NIGDY nie możesz użyć ich w kuchni.

Pamietaj! Przed użyciem sprawdź czy dany kwiat nie jest trujący – jest ich znacznie więcej niż niżej wymienione!
Przepis na wyjątkowe kostki lodu
- Sok z arbuza
- Świeże liście mięty
- Świeżo wyciskany sok z limonki
- Nasiona granatu
- Stokrotka
- Woda (mineralna bądź źródlana – pamiętaj unikaj wody z kranu, jest mętna i efekt naszej pracy nie będzie tak widoczny).
Wyobraź sobie, jak piękne będzie lato - mrożona herbata i inne napoje po dodaniu takich kostek lodu będą wyglądać wspaniale! Dodawaj je do lemoniady, herbaty, drinków, wody i innych ulubionych napojów.


Polecane przez autora:
- Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś
- Oryginalne składanie serwetek
- Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze