Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

Daj się zabrać w deserową podróż po świecie! Poznaj tradycyjne oraz fantazyjne, ale za każdym razem starannie wykonywane i piękne desery z rożnych krajów.

W poszczególnych krajach tradycyjne desery bardzo się różnią. Niektóre z nich są lekkie i owocowe, a niektóre czekoladowe, bądź pysznie nadziane. Oto kilka krajów z bogatymi i przepysznymi deserami! Dzisiaj na tacę weźmiemy Francję, Indonezję, USA, Turcję, Włochy, Hiszpanię i Japonię.

Francja - Crème brûlée

Crème brûlée jest ulubionym deserem w całej Francji. Zawiera bogaty, kremowy budyń (przygotowany ze śmietanki, żółtek i cukru), pokryty warstwą chrupiącego skarmelizowanego cukru. Cały deser jest zapiekany, a dodatkowy aromat dodaje wanilia lub inne dodatki.

Francja creme brulee

Indonezja - Kuih dadar

Delikatne naleśniki zrobione z mąki ryżowej, tapioki, mleka kokosowego, pandanu i cukru palmowego. Głównie gotowane na parze. Najczęściej serwuje się je na śniadanie i w czasie popołudniowej herbatki, jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Bardzo często można je kupić na porannych targach.

Turcja kuih

USA - American pie

Nie ma bardziej amerykańskiego deseru niż jabłecznik. Ciasto składające się z kawałków jabłek przykryte typową plecionką często podawane jest z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, a nawet serem cheddar.

American pie

Turcja - Baklava

Baklava składa się z warstwowego ciasta filo (ciasto listkowe, kora). Pomiędzy nadziane jest mieszanką posiekanych orzechów różnych gatunków. Najczęściej robiona w formie kwadratów, które są spajane syropem lub miodem.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Następnie deser jest zapiekany. Na koniec krojony w różne geometryczne formy i polewany lukrem lub syropem (z wody, cukru i soku cytrynowego), a także posypywany orzechami.

Turcja baklava

Słodkie inspiracje

Włochy - Lody gelato

Włoska wersja lodów, które są bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjne. Gelato są wykonywane na bazie mleka, śmietany i cukru, a dodatkami są np. owoce i puree z orzechów.

Włoskie lody

Peru - Picarones

To peruwiańska wersja amerykańskiego pączka (donut). Smażone na głębokim tłuszczu. Robione z różnych kombinacji składników, np. słodkich ziemniaków, dyni, mąki, drożdży, cukru i cynamonu. Głównymi składnikami są kabaczki i słodkie ziemniaki. Pączki te często podawane są na śniadanie, serwowane z syropem lub sosem chancaca.

Peru picarones

Hiszpania - Tarta de Santiago

To pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto. Przygotowane bez mąki, na mielonych migdałach, z cynamonem i skórką z cytryny. Ma również bogatą historię. Powstało w średniowieczu w Galicji, północno-zachodnim regionie Hiszpanii, gdzie byli nim częstowani pielgrzymi podążający do Santiago de Compostela.

Jest objęte specjalnym świadectwem historycznym, przez co związane jest z restrykcyjnymi zasadami przygotowania i doboru składników. Co najciekawsze tarta z wierzchu jest zawsze oprószona cukrem pudem – dzięki szablonowi, odbijając jej znak rozpoznawczy – krzyż św. Jakuba.

Tarta Hiszpania

Japonia - Mochi

Ciastka robione z kleistego ryżu, mąki ryżowej, często nadziewane pastą z czerwonej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w czarnym sezamie, sojowym proszku (kinako) lub zabarwiane na zielone (sproszkowanymi liściami yomogi). Mochi wykonywane są podczas tradycyjnej ceremonii – mochitsuki.

Ciasto ryżowe jest ubijane specjalnym drewnianym ubijakiem, czyli kine, w wielkim drewnianym lub kamiennym moździerzu, tzw. usu. Ciasteczka te są spożywane przez cały rok, jednak najbardziej związane są z celebrowaniem Nowego Roku.

Japonia mochi

Pyszne i piękne! Bogactwo dobrze wyglądających deserów na całym świecie zachwyca. Niebawem więcej krajów i kolejna dostawa kreatywnych pyszności ze świata.

Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sztuka inspirowana kulinariami Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji? Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni? Jadalne kwiatki Co Włosi dodają do rosołu? Młody kokos - praktyczne informacje Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne? Hummus libański Rodzaje miodów pitnych Zalety truskawek Sekrety kuchni katalońskiej Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Przekąski na wieczór filmowy Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach Pomysł na weekend – ognisko Zdrowotne właściwości sezamu Co mają w sobie krewetki? Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach Śniadanie na mieście? Czemu nie Właściwości szpinaku Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć Za co kocham krewetki? Czym kusi kuchnia węgierska?