Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

Marzy ci się wykwintne danie z luksusowej restauracji? Nie masz czasu, ani pieniędzy? Zrób je sam, wystarczy kilka prostych reguł.

Dużą część luksusowych potraw stanowi ich prezentacja. Chcesz by twój talerz wyglądał jak przygotowany przez profesjonalistę? By dania wyglądały jak z gwiazdkowych restauracji lub programu MasterChef? Wystarczy kierować się kilkoma zasadami.

Spróbuj, praktyka czyni mistrza! Pamiętaj, że pierwszą rzeczą, którą każdy zauważy to wygląda jedzenia. Pięknie skomponowane wizualnie danie powoduje, że jesteśmy w stanie wyobrazić sobie jego smak, jeszcze zanim weźmiemy pierwszy kęs.

danie

12 podstawowych zasad, by twoje danie wyglądało jak dzieło sztuki

  1. Określi kompozycję dania, np. centralna, diagonalna, czy horyzontalna. Według tego będziesz układać wszystkie elementy.
  2. Dobierz odpowiedni rozmiar talerza.
  3. Zapomnij o symetrii - asymetryczne kształty są mile widziane i ciekawsze.
  4. Nie bój się pustych przestrzeni na talerzach, to podkreśla ład i kompozycję (krawędź talerza zawsze powinna pozostać pusta).
  5. Pamiętaj, aby nie przeciążyć talerza zbyt dużą porcją dania.
  6. Staraj się mieszać elementy o ostrych i miękkich kształtach, duże i małe, ciemne i jasne.Kontrasty sprawią, że twój talerz będzie ciekawszy.
  7. Możesz dodać kolorowe elementy dekoracyjne, np. pomidory świeże lub suszone, awokado, gałązki świeżych ziół, listek sałaty, cytrynę, pietruszkę. Pamiętaj, że dekoracja musi być jadalna!
  8. Przy tym wszystkim zachowaj jednak jednolitość w wielkości poszczególnych porcji. W niektórych przypadkach można użyć sosu jako dekoracji – nie za dużo – delikatne kropeczki lub artystyczny bazgroł.
  9. Gdy do dania potrzeba dużo sosu, należy go podawać w małym, stylowym naczynku na sos – nie bezpośrednio na talerzu!
  10. Pamiętaj – danie nie będzie wyglądało atrakcyjnie, jeśli poszczególne elementy będą pływać w oceanie sosu bądź soku z surówki.
  11. Jeśli trzeba podać, np. szaszłyki z kurczaka, krewetki, klopsik, kotlety itp. najczęściej podajemy ich nieparzystą liczbę, będzie to wyglądać bardziej interesująco na talerzu.
  12. Stara zasada mówi, że trzeba spojrzeć na talerz jak na zegar i ustawić poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby).

Kolory w daniu

kolory

Kolory w daniu są również bardzo ważne, ponieważ podświadomie działają na nasze odczucia. Zielony uspokaja, czerwony oznacza pasję i emocje, czarny jest oznaką elegancji. Pamiętaj, aby mądrze i kreatywnie łączyć kolory elementów składowych dania.

Dla pomocy możesz skorzystać z koła barw, by dowiedzieć się jakie kolory można ze sobą łączyć, jakie się dopełniają, a jakie całkowicie wykluczają. Przykładowo: Kawałek grillowanego różowego łososia wygląda apetyczne obok zielonych warzyw liściastych i kawałeczka cytryny.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Do dzieła! Stwórz swoją kompozycję – przepysznego i atrakcyjnego dania!

danie
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sztuka inspirowana kulinariami Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Jadalne kwiatki Co Włosi dodają do rosołu? Młody kokos - praktyczne informacje Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne? Hummus libański Rodzaje miodów pitnych Zalety truskawek Sekrety kuchni katalońskiej Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Przekąski na wieczór filmowy Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach Pomysł na weekend – ognisko Zdrowotne właściwości sezamu Co mają w sobie krewetki? Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach Śniadanie na mieście? Czemu nie Właściwości szpinaku Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć Za co kocham krewetki? Czym kusi kuchnia węgierska?